Da li vam je poznat ovaj scenario?

Budim se. Još mi se spava, ali zadnji je čas, kasnim. Umivanje, tuširanje, oblačenje, obuvanje. Istrčavam iz stana. Doručak? Šta je s tobom, ko danas ima vremana za doručak? Popiću kafu u kancu, ionako treba da smršam! Uf, gladna sam! Šta, već je 10:30! Mirjana, jel’ imaš možda neki keks ili čokoladicu? U stvari neka, idem dole do pekare, umirem od gladi.

STOP Nikada, ali apsolutno nikada nemojte preskakati doručak! Ozbiljno. Najozbiljnije.

Idealan doručak bi trebalo da sadrži masti, belančevine i spore šećere (žitarice) jer, naš je organizam  prilagođen da samo ujutro može dobro da vari i koristi ovu kombinaciju hrane. To znači da se ujutro mogu jesti jaja, sirevi, šunka, granola i slično.

Vikendom možete potražiti malo vremena za ostalo, a radnim danima vam najtoplije preporučujem granolu ili domaći musli.

zdrav doručak_2

Što se linije tiče, jedino jutarnji unos hrane aktivira masne ćelije da iz svog skladišta, bez oklevanja, ispuštaju masti. I to vrlo intenzivno. Ako ujutro preskačemo obrok, naše telo nastavlja sa skladištenjem masnoća, jer je zabrinuto zato što nema novog unosa hranjivih supstanci.

Samo šećer u ranu zoru nije ni dovoljan ni dobar izbor. Isto važi i za bilo koje testo iz pekare.

Nekada sam bila oduševljena raznim vrstama žitarica koje se mogu kupiti u radnjama, a one “crunchy” sam obožavala. Mislila sam da se zdravo hranim. No, kada sam se jednom prilikom doktoru požalila na glavobolju ujutro i pad pritiska koji je počeo redovno da me spopada čim stignem na posao, doktor mi je zabranio ovakav vid doručka. Objasnio mi je moj “zdrav doručak” zapravo slatkiš. Bila sam razočarana, jer žitarice su brz doručak, a ja nemam vremena da ujutro pravim sendvič ili da kuvam jaja. A onda sam otkrila granolu.

Misterija rešena – granola ili musli

Granola se pravi tako što se suvi sastojci pospu medom, vodom ili uljem i tostiraju u rerni dok se fino ne karamelizuju i postanu hrskavi. Sa druge strane, musli se priprema tako što se sastojci izmešaju, bez pečenja i zaslađivanja. Ja više volim granolu jer je hrskavija, ukusnija i izražajnijeg je ukusa.

zdrav doručak_4

Na linku ispod se nalazi jednostavan (čitaj brzo se sprema), zdrav i vrlo fleksibilan recept za granolu. Omogućiće vam mnogo ukusnih jutarnjih obroka, i videćete, granola je fantastičan dodatak jogurtu i svežem voću, raznim voćnim šejkovima i smoothie-ju.

Recept za granolu

Dodaj u omiljene