Ulazite u kuhinju grčke domaćice. Prvo što primećujete je miris. Kroz prozor se oseća miris mora i borova i širi se čitavom prostorijom, bacajući vas u zagrljaj Mediterana. Osećate li? Do vas dopire i miris ribe sa stola. A sto, prepun đakonija, masline, patlidžan, ruzmarin i sir mame vas i pozivaju. Sedite, slobodno. Zar nije pravo vreme za pauzu?Udobno se smestite i opustite. Obavezno uzmite i čašu vina, pustite relaksirajuću muziku. Pa onda, polako pročitajte šta sve grčku kuhinju čini tako posebnom.
aldjfčajfčajfčasdjfč

 Kako Grci gledaju na klopu

čdjfačfjačfjčalskdfj

Grci su oduvek hranu shvatali ozbiljno. Koliko zapravo, govori podatak da su u doba stare Grčke imali posebno obučene robove za poslastice, za pečenja, čak, za soseve, a još tada su imali glavne i pomoćne kuvare.

I ne samo to. Sigurna sam da ovo neće biti nikakvo iznenađenje, ali upravo je Grk, po imenu Archestratus, filozof i pesnik, kao i veliki ljubitelj kvalitetnog zalogaja, napisao prvi kuvar, još 350 godine pne. On je bio taj koji je prvi počeo da koristi još uvek aktuelnu reč – gastronomija, koja u prevodu znači – pravila stomaka.

Čuveni grčki filozof, Platon, svoje ideje izložio je posluživši se likom svog savremenika i nesrećnog učitelja Sokrata, koji svoje ideje o ljubavi i demokratiji izlaže neprestano okružen ukusnim jelima i vrhunskim vinima. I to u delu koje se zove Gozba.

Današnja grčka kuhinja je, uostalom kao i svaka druga, kombinacija raznoraznih uticaja. No, čini se da je ta kombinacija i više nego uspešna, budući da se svakodnevna ishrana Grka smatra jednom od najzdravijih u Evropi. Podrazumeva se da tu ne računam najezdu Mekdonaldsa i ostale brze hrane.

Zahvaljujući uticaju Persijanaca, Grci danas u svojoj kuhinji pripremaju jela od namirnica koje potiču sa Bliskog istoka – pirinač i jogurt, kolače koji se prave sa medom, razne vrste orašastih plodova i susam.

Stari Rimljani su, nakon svojih osvajanja ostavili u amanet svoju pastu. Arapi su zaslužni što se danas sa grčkih trpeza ponosno širi miris cimeta, kima i karanfilića.

Turci su u Grčku doneli kafu. Ipak, imajte na umu da ćete od Grka zaslužiti prekoran pogled ako poručite “tursku kafu.”

grčka kuhinja-kafathank you freepik.com

Međutim, kontinentalna Grčka, kolevka starogrčke kulture, ujedno predstavlja i “potku” moderne grčke kuhinje. A tu osnovu predstavlja mnogo voća i povrća, mahunarke, kao što su pasulj, sočivo i lebleblija, te žitarice i nezaobilazne masline.

Masline

Preko maslina ne smem olako da pređem kad govorim o grčkoj kuhinji. One zauzimaju posebno mesto. One jesu posebne.

Masline su i hrana i lek. Jedna je od najstarijih namirnica koja se koristi u ljudskoj ishrani. Na Mediteranu je preko 5.000 godina smatrana svetim drvetom.

Stari Grci i Rimljani smatrali su je simbolom besmrtnosti. Njene listove koristili su za lečenje groznice i povišene temperature. Ona je simbol snage.

U svojim delima pominjali su je i najpoznatiji stari Grci. Homer je maslinovo ulje zvao tekućim zlatom, a Hipokrat ga je prepisivao kao lek ili pomoć za više od 60 različitih bolesti. Pobednicima na Olimpijskim igrama, na glave su stavljali upravo vence napravljene od maslinovog lišća, a nagrade su im bile amfore sa maslinovim uljem, koje je tada bilo vrlo skupo.

Interesantno, ali maslina je zapravo vrsta voća. Cveta u aprilu i maju a plod se bere u jesen.

grčka kuhinja, masline

Posebno mesto među povrćem u grčkoj kuhinji zauzima plavi patlidžan. Njihova musaka od patlidžana ili tzv. Grčka musaka izvanredno je jelo i često ga turisti isprobavaju kao reprezentativno.

Što se voća tiče, poznati su po uzgajanju: lubenica, grožđa, marelica, breskvi, dinja i trešanja.

Grčka kuhinja po pitanju mesa

Od svih vrsta mesa Grci najviše jedu jagnjetinu i piletinu, dok svinjetinu i govedinu konzumiraju ređe.

Još jedno grčko jelo, koje je sada već široko rasprostranjeno, bar kod nas, je Giros. Na svakom koraku mogu se videti veliki komadi mesa, kako se polako okreću na vertikalno postavljenoj osi, dok se masnoća lagano sliva u pleh ispod. Meso se sa površine reže velikim noževima i kada se pomeša sa ukusnim prilozima, kao što je na primer tzaziki salata, dobija se izuzetno ukusan proizvod.

Još jedno omiljeno grčko jelo sa mesom je Suvlaki. To su ražnjići, najčešće jagnjeći, marinirani pre pečenja, a uz komade mesa može se nanizati i povrće. Recept za jedan takav Suvlaki, možete pronaći i na našem sajtu. Grci vole i svinjske ražnjiće, meso je mekano, marinirano i začinjeno začinskim travama, maslinovim uljem, lukom, limunovim sokom, biberom i solju.

Sir na grčkoj trpezi

Drevni Grci smatrali su sir hranom Bogova.

Današnji Grci zauzimaju drugo mesto u Evropi po potrošnji sireva. Odmah iza Francuza.

Postoji nekoliko sireva karakterističnih za Grčku: Feta, polutvrd, beli sir koji se pravi od kravljeg mleka, Kasseri-tvrdi, žuti sir, Mizithra-mek, beli sir koji se pravi samo od kozijeg ili ovčijeg mleka. Popularna grčka salata je nezamisliva bez Feta sira! To je ujedno i najpoznatiji grčki proizvod izvan granica Grčke.

Grci doručku ne pridaju veliku važnost. Nekada se zasite šakom pistaća, semenkama suncokreta ili bundeve. Prvi obrok im je obično oko 11 sati ujutru. Ručak konzumiraju u miru i polako, a nakon ručka, svi koji drže do tradicije dobro će se odmoriti. Veče je vreme kada se izlazi, druži, popije koja čaša vina i lagano večera.

Ništa bez dobrog vina

Grčka je domovina vina. Stari Grci su slavili boga vina Dionisa, a pijanstvo doživljavali kao viši stupanj svesti. Kada su putovali i išli u osvajanja, vino nisu ostavljali da zri i čeka na njihov povratak, već su ga nosili sa sobom i tako je i ostatak sveta imao tu čast da se polako upoznaje sa njegovim čarima.

grčka kuhinja, vino

Najstarije vino je Retsina. To je vino sa smolom borova, još uvek najpopularnije, i spravlja se po istom receptu već 3.000 godina. O tome koliko je popularno svedoči i podatak da proizvodnja ovog vina predstavlja čak 10% ukupne proizvodnje svih grčkih vina. Mada, čini se da poslednjih godina popularnost ovog vina, nažalost, polako opada.

Pored vina, Metaxa je najpoznatije grčko alkoholno piće. Obično se svrstava u brendije, iako nije čist konjak, nego mešavina konjaka, likera i prirodnih aroma. Metaxa je najčešće piće sa 5 zvezdica i 38% alkohola. Metaxa marke Amphora ima 7 zvezdica i 40% alkohola i u posebnim uslovima sazreva sedam godina.

Najcenjeniji brendovi metakse su Grand Olympian Reserve i Centenary.

I to vam je ukratko priča o Grčkoj kuhinji. Gladni? Predlažem vam da posetite sajt Kuvaj sam gde ćete naći još puno recepata inspirisanih ovom prelepom zemljom.

No, pre nego što se latite kuvanja, predlažem vam da se prijavite za naš newsletter  i da tako redovono dobijate recepte, savete i ukusne priče o raznim svetskim kuhinjama.

Autor teksta: © Maja Šarić

Dodaj u omiljene