Adam i Eva  zagrizli su…bananu?

Neki naučnici, koji proučavaju istoriju i hortikulturu na osnovu određenih zapisa iz Sanskrita, iz 500. godine pne, veruju da je možda baš banana najstarije voće na Zemlji. Zna se da su je uzgajali i konzumirali čak 8.000 godina pre Hrista.

Danas je svakako veoma zastupljeno voće sa velikim značajem naročito za afričke zemlje u razvoju. Najviše banana po broju stanovnika pojede se u Ugandi, preko 225kg po stanovniku, na godišnjem nivou.

Banane su radioaktivne

Banane sadrže visoku koncentraciju kalijuma, čak 400mg na 100g banane. (Čoveku je dnevno potrebno oko 4.700mg).

Kada se kalijum raspada dolazi do radioaktivnog zračenja. Međutim, osim ako niste zatvoreni u sobi pored 1000 banana, možete da pojedete 10 milijardi voćki odjednom ili da tokom 7 godina jedete po 247 banane dnevno, niste u opastnosti da se ozračite.

Uzgred, banana nije namirnica sa najvećom količinom kalijuma. Više ga ima npr. u pasulju ili lišću cvekle. Međutim, složićete se  da su  i-ha-ha ukusnije i od jednog i od drugog.

banane

Bananica bobica

Banane naizgled rastu na drvetu, međutim to je samo varka. “Drvo” na kome banane rastu  zapravo je lažna stabljika, a banana najveća zeljasta biljka na svetu, kao npr. đumbir. Same banane su u stvari bobičasto voće, više dođu kao grožđe ili paradajz nego kao jabuke.

Postoje crvene banane

bananeSlađe su, manje i okruglastije od žutih rođaka. Ukus im je veoma sličan regularnoj banani, s tim što malo naginje ka malinama. Vode poreklo sa Kostarike. Postoje i banane koje su zelene kad su zrele.

Ima 1000 različitih vrsta banana

Banane se uzgajaju u 150 različitih zemalja sveta i postoji čak 1.000 različitih vrsta koje se dele u 50 podvrsta. Međutim, nadaleko najpoznatija i najkomercijalnija vrsta je Kavendiš. Divlje, za razliku od kultivisanih banana, imaju koštice.

Zdrava voćka ili možda ne?

Vebsajtovi i blogovi koji se bave zdravom ishranom uglavnom se dele na dve grupe. U jednima se banana preporučuje kao odličan izvor vitamina i minerala, kao voće koje je odlično protiv depresije i stresa, štiti srce i krvne sudove, pomaže vam da se zasitite, a istovremeno ostanete fit i sl.

Drugi pak naglašavaju da banana ima puno ugljenih hidrata i šećera (čak 14g na 100g banane) i ne preporučuju je osobama koje žele da smršaju ili su na dijeti.

Vi naravno možete da se priklonite struji koja vam više odgovara, a mi se banane nećemo odreći, ama baš nikada.

Jela od banane

Nabrojati sva jela koja se mogu spremiti od ove zlatne voćke, bila bi nemoguća misija. Zato, evo samo nekih:

puding, torta, mafini, milk šejk, , banana hleb, sladoled, pohovane banane (sa čokoladom), smuti, banane u palačinkama i naravno, čuveni banana split.

banane

Kora od banane

Pre nego što zavrljačite koru banane u kantu za đubre, znajte da postoji puno načina na koji vam može biti od koristi.

Ako ste se ogrebali, ispekli ili vas je ujeo komarac, istrljajte korom to mesto. Bol će uminuti, prestaće da vas svrbi i sprečićete infekciju.

Ako korom banane protrljate lišće kućnih biljaka, osvežićete ga i ono će zasijati.

Ako istrljate čelo korom od banane kada imate glavobolju, moguće je da će glavobolja proći. Kora je odlično đubrivo za vaše biljke, a njome možete čak i izbeliti zube na prirodan način.

Neverovatno, zar ne!

slip-up-709045_1280

Bananamen pobedio na maratonu

6 marta 2011. godine u Barseloni je održan maraton, u kome su učestvovali ljudi, obučeni kao voćke. Pobedio je Patrik Vajtmen iz Velike Britanije, pretrčavši stazu za svega 2 sata, 58 minuta i 20 sekundi. Naravno, kao banana

Da li je mudro jesti banane?

Latinsko ime za bananu je (bilo) Musa sapientum, što u prevodu znači voće mudraca.

Pa vi vidite :-)

Autor teksta: © Maja Šarić

Dodaj u omiljene