Visoki nivoi ostataka pesticida u namirnicama koji se unose tokom dužeg perioda mogu biti glavni i direktni uzročnik kancerogeneze.

Mogu dovesti do oštećenja nervnog i reproduktivnog sistema, izazvati defekte i poremećaje imunog sistema.

Iako ne možemo izbeći pesticide koji se upotrebljavaju u poljoprivredi, moramo pronaći zdrave načine da ih uklonimo.

Kako ukloniti pesticide iz voća

Prvi odgovor na pitanje kako ukloniti pesticide je da koristite isključivo organski gajenu hranu. Ipak, nikada ne možete biti u potpunosti uvereni da je 100% oraganskog porekla osim ako nije iz vaše bašte.

Ako ste u mogućnosti da gajite oragansku hranu u svojoj bašti, koristite oraganske repelente.

Nije loša ideja ni da se voćem snabdete u obližnjoj šumi. A to što ćete provesti kvalitetno vreme u šumskoj banji je još i bonus. 

Drugi način je da namirnice obradite pojedinačno. To podrazumeva da lepo, temeljno, mehanički operete voće i povrće pod mlazom tekuće vode. Tako ćete ukloniti deo ostataka pesticida, nečistoće ili eventualno mikroorganizme i parazite. Još je bolje da voće i povrće perete i sa 2% rastvorom kuhinjske soli .

Skoro 75% pesticida se može  ukloniti temeljnim pranjem.

Obratite naročitu pažnju na delove oko peteljki, tu su najveće koncentracije rezudua. Voće i povrće potopite u 10% rastvor  jabukovog sirćeta i vode (neki kažu da može biti odnos i 1 sirće : 4 vode).

Dovoljno je pod vodom budu oko 20 mi. Zatim ih lepo isperite, a možete i oguliti koru. Drugi rastvor koji možete napraviti za potapanje je rasvor vode sa limunovim sokom i sodom bikarbonom. Odnos je 1 šolja vode, 1 kafena kašika limunovog soka i 2 kafene kašike sode bikarbone. Voće držite potopljeno oko 10 min pa ih isperite.

Preporučljivo je i da ih kratko izblanširate ili operete mlazom tople vode, kako bi se kora lakše skinula. 

Takođe, kad pripremate meso sa povrćem,  preporučuje se da se uklonite kožu i višak masnoća iz mesa, jer upijaju pesticide iz povrća.

simple-trick-to-remove-pesticides-from-your-fruits

Na ovaj način ćete biti sigurni da ste smanjili procenat rezudua pesticida u voću i povrću, da ćete smanjiti njihovo štetno dejstvo i tako bolje sve minerale i vitamine koje sadrže.

Korisno je znati da postoje namirnice koje sadrže manje rezidua pesticida u odnosu na druge, a to su avokado, kukuruz šećerac, ananas, kupus, zamrznuti slatki grašak, luk, špargla, mango, papaja, kivi, patlidžan, grejp, dinja, karfiol, slatki krompir.

Takođe treba znati i one namirnice u kojima se taloži najviše pesticida, a to su jabuke, jagode, grožđe, celer, breskve, spanać, krastavac, slatke paprike, krompir, nektarine, paradajz, cherry paradajz i boranija.

 

Autor: Ana Vidlenović
Uredila: Maja Šarić
Dodaj u omiljene