Poznajete li ikoga da ne voli jagode?

Baš zato što su tako predivne i dobre, pomislila sam da ne bi bilo loše da se malo bolje upoznate.

Sočne, crvene i ukusne, jagode su ljudima izvor uživanja i slasti odvajkada. Zabeleženo je da su ih koristili još stari Rimljani, u III veku pne –  što zbog njihovog osvežavajućeg ukusa, što zbog medicinskih svojstava. Ublažavali su simptome nesvestice, epilepsije, infekcije respiratornih organa i druge tegobe.

jagode na stenju

Ukazali su joj posebnu čast proglasivši je simbolom bognje ljubavi, Venere. Ah, zar jagode zaiste ne podsećaju na ljubav i strast?!

Nije trebalo dugo da ih ljudi pripitome i počnu da ih uzgajaju, tako da se već od XVII veka gaje širom planete i danas postoji oko 600 varijateta ove voćke.

No, jagode su se takođe odvajkada koristile i u kozmetici.

Poznate su dame koje su se kupale u mleku, šampanjcu pa čak i krvi devica (bljak) ali ima i jedna koja se kupala u jagodama. Toga se prva dosetila madam Talijen, istaknuta i ekstravagantna dama na Napoleonovom dvoru. Zbog blagotvornog dejstva na kožu i antiaging svojstava koje jagode imaju, to joj uopšte nije bila loša ideja.

tallien with strawberries

Nutritivni i zdravstveni benefiti jagoda su mnogobrojni:

 • Salicilna kiselina iz jagoda pomaže kod upale želuca i creva, pomaže kod sindroma iritabillnih creva i Kronove bolesti. Zbog drugih svojstava, takođe prevenira opstipaciju i pomaže zdravo varenje.
 • Dobra je za izbeljivanje zuba i uklanjanje mrlja, kao i za jačanje desni.
 • Reguliše visok krvni pritisak i snižava loš, a povećava dobar holesterol.
 • Čuva unutrašnje zidove vaših arterija.
 • Ironično, deluje antialergijiski, ublažavajući simptome alergijskog rinitisa, peckanje očiju, urtikarije, astme. Takođe ima antiinflamatorno dejstvo.
 • Reguliše rad tiroidne žlezde jer je bogata jodom.
 • Prevenira osteoporozu jer sadrži vitamine D i K.

jagode s mišićem

 • Jagoda je moćan antioksidant – njena jedinjenja bore se protiv ćelija raka nastalih u vašem organizmu, štite od štetnih UVA i UVB zračenja i, kao što je još madam Talijel shvatila, ublažava bore, utiče na to da se sporije stvaraju i koži daje svežinu.
 • Pomaže regulaciju telesne težine kod gojaznosti, stimulišući sagorevanje viška masti.
 • Pomaže i prevenira anemiju zbog sadržaja gvožđa, vitamina C i folne kiseline.
 • Jagoda se naročito preporučuje trudnicama budući da čuva i pomaže razvoj bepčeta.
 • Jagode pomažu i u borbi protiv depresije. Stimulišu lučenje većih količina serotonina – hormona „sreće“, koji reguliše ne samo raspoloženje, već i san i apetit.
 • Skraćuje period trajanja prehlada i grip

Kako se jedu jagode?

Jagode se mogu kombinovati sa drugim svežim voćem, sa orašastim voćem, kao i sa žitaricama i kiselomlečnim proizvodima. U poslednje vreme se kombinuju i sa živinskim belim mesom, u vidu svežih salata. Kao stvorene su za smoothie.

Naravno, omiljeni način na koji mnogi obožavaju jagode su kolači i slatkiši. Ipak, osobe koje imaju problema sa kilažom, ovaj način bi trebalo da izbegavaju. :-(

jagode u kutijicamaJoš nekoliko zanimljivih činjenica o jagodama

Ako ne možete priuštiti prirodne organske jagode, ne brinite, jer     istraživanja pokazuju da je konzumiranje i konvencionalno gajenih jagoda  umonogme bolje nego da ih ne uzimate uopšte.

Usled jednog proteina koji jagode sadrže, one mogu izazvati jake  alergije. Zbog toga deci počinju da se daju tek nakon napunjene prve  godine. No, nauka je i tome stala na put, pa sada postoje i bele jagode, bez  pigmenta koji je odgovoran za alergije.

Najbolji način da se jagode jedu, i ujedno onaj koji najtoplije preporučujem su sveže jagode, oprane pod mlazom tekuće vode (nije potrebno da ih potapate). Neoprane jagode se u originalnom pakovanju mogu čuvati u frižideru, do 2 dana.

Nadam se da ćete sada, kada ste se i zvanično upoznali sa ovim izvanrednim voćem i njegovim svojstvima, u njemu uživati još više.

Ana Vidlanović

Piše za vas Ana Vidlanović

Uredila Maja Šarić

Dodaj u omiljene